Janssen

Sinds 1925 een naam in vlees
Groot in kwaliteitsvlees

De familie Janssen is al meer dan 75 jaar een vertrouwde naam in de vleessector. Inmiddels wordt het bedrijf geleid door de vierde generatie.

Wat begon als “grossierderij in Rundvleesh” in 1925 door overgrootvader Harry Janssen, is uitgegroeid tot een onafhankelijke organisatie die volledige dienstverlening biedt op het gebied van rundvleesinkoop, van karkas tot consumentenverpakkingen. Tegenwoordig leidt de vierde generatie het bedrijf, met sinds 2016 Robbert Janssen als directeur, die in de voetsporen treedt van vader Harry Janssen

De historie

1925

In het oude Gemeentelijke Slachthuis van Eindhoven begint grootvader Harry Janssen de “Grossierderij in Rundvleesh”. Met zorg en toewijding levert hij kwaliteitsvlees aan slagers in Eindhoven en omgeving. Er wordt hard gewerkt en ondanks de crisisjaren groeit het bedrijf uit tot een vleesgrossier met een uitstekende reputatie.

1940 - 1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ligt het bedrijf stil vanwege de distributie. Na de oorlog zet zoon Matthieu Janssen de grossierderij enthousiast voort en start met de inkoop van levend vee om de kwaliteit te verbeteren. Dit leidt tot de oprichting van M. Janssen & Zn BV, “een groothandel in vee en vlees” met een focus op topkwaliteit.

1974-1990

In 1974 komt zoon Harry Janssen in de zaak en leert van zijn vader alle facetten van het vak. De aandacht wordt gericht op de uitbouw van het bedrijf tot een moderne groothandel in vlees, met een vernieuwde opzet en organisatie.

 In 1986 neemt hij volledig het roer over en richt zich als directeur-eigenaar op nieuwe toevoerstromen van hoogwaardig kwaliteitsvlees. Hij moderniseert het bedrijf tot een groothandel in vlees, legt meer nadruk op import, waarbij de basis wordt gelegd voor buitenlandse relaties en stemt het bedrijf af op de strengere eisen van de Europese Unie voor de vleesbranche. 

 
Harry Janssen | Mathieu Janssen

Eind jaren 90

Eind jaren negentig reorganiseren veel supermarkten hun ‘vers vlees’-afdelingen en breiden hun assortiment uit met een grotere variëteit aan exclusieve vleessoorten. Ook het bedrijf Harry Janssen heroriënteert zich in deze periode. Ze besluiten de uitsnijderij in Son te sluiten en zich volledig te concentreren op de nieuwe locatie in Acht. Buitenlandse vleessoorten en rassen worden steeds belangrijker. Janssen richt zich, onder andere met eigen transport, volledig op het leveren van rundvlees en andere specialiteiten aan de retail, foodservice en vleesverwerkende industrie.

2003

Eind 2003 raakt Janssen sterk afhankelijk van enkele grote partijen, waarvan de strategische keuzes nadelig uitpakken voor het bedrijf. In plaats van een divers klantenbestand van grote retailers te behouden, wordt Janssen te afhankelijk van één enkele partij. Deze afhankelijkheid zorgt voor een kwetsbare positie in de markt. Dit leidt in 2004 tot het faillissement van Janssen, ondanks de eerdere successen en inspanningen van het bedrijf.

2010

In 2010 besluit Harry Janssen opnieuw te beginnen onder de naam HJCM Janssen Investment BV. Na jaren van ervaring in de vleesindustrie en een diepgaand begrip van de marktvraag, zag Janssen de behoefte bij verschillende retailers aan begeleiding bij kwaliteits- en raskeuzes, evenals ondersteuning bij hun inkoopstrategieën. Dit leidde tot de oprichting van Janssen Investment BV.

2010

Kort na de oprichting komt zoon Robbert Janssen in de zaak, waarmee de vierde generatie in het vleesbedrijf stapt. Samen richten ze de organisatie in op basis van opgebouwde kennis en nieuwste marktontwikkelingen. Dankzij hun netwerk en nieuwe samenwerkingen opereert Janssen nu als onafhankelijke organisatie, gespecialiseerd in rundvleesinkoop van karkas tot consumentenverpakking, met gerenommeerde partners.

 In 2016 behaalt Janssen de IFS Broker Higher Level certificering, waardoor ze nog beter in staat zijn de kwaliteit voor hun afnemers te waarborgen.

Robbert Janssen en Harry Janssen
Robbert Janssen | Harry Janssen

2011

Oprichting van Meat Concepts BV samen met Ed Hendriks. Janssen is eigenaar van Meat Concepts, een bedrijf dat zich richt op het bouwen, borgen en ondersteunen van duurzame dierlijke ketens. Sinds 2011 bouwt Meat Concepts duurzame en unieke merken in de vleesbranche, waarbij ondernemers geholpen worden bij het ontwikkelen van hun concepten en merken, van advies tot investering en participatie in de keten. Samenwerking met bedrijven, overheid, boeren, natuurbeheerders, vleesverwerkers en marktpartijen staat centraal, met als voorbeeld het merk Natuurvlees-Nederland.

2016

Sinds 2016 is Robbert Janssen mede-eigenaar van Janssen Investment geworden, waarmee hij de vierde generatie van de familie vertegenwoordigt in het bedrijf. Onder zijn mede-leiderschap richt het bedrijf zich nadrukkelijk op het borgen en verzorgen van de inkoop van grondstofstromen voor diverse retailorganisaties en vleesproductiebedrijven. Janssen Investment streeft ernaar als allround serviceprovider te opereren, door niet alleen hoogwaardige grondstoffen te leveren, maar ook uitgebreide ondersteuning en expertise te bieden aan haar klanten in de vleesindustrie. Dankzij Robberts betrokkenheid en de inzet van moderne technieken en marktkennis, is Janssen Investment in staat om de kwaliteit en betrouwbaarheid van haar diensten continu te waarborgen. 

2020-2023

In 2020 neemt Janssen Investment alle aandelen van Ed Hendriks over, waardoor Meat Concepts nu een 100% dochteronderneming van Janssen Investment wordt. In 2021 start het Natuurvlees-Nederland Kalfsvlees concept bij Sligro en begint de biologische rundvleesketen Bardenne. In 2023 draagt Harry Janssen zijn aandelen over, waardoor Robbert Janssen nu 100% eigenaar is van Janssen Investment.

"Janssen is service provider voor supermarkt organisaties en vleesverwerking industrie."

Een naam in vlees. Dat is Janssen!